Semaver ve Çiğbörek Arasında nasıl bir ilişki olabilir acaba?
Lezzet açısından bakınca semaverde demlenmiş bir tavşan kanı ile lezzetli bir Çiğbörek baya iştah açıcı olacaktır elbette.
Ancak ben bu ikiliye daha çok dil bilimi cephesinden yaklaşmak istiyorum.
Son 3-4 senedir Rusça konuşulan bir ülkede Yaşadığım için doğal olarak Rusça birkaç kelam öğrendim.
Türkçe ve Rusça Arasındaki benzer kelimelerin çokluğunun farkına ilk vardığımda şaşırmış olsam da iki kültür Arasında tarih boyunca yaşanan alış verişi hesaba katınca durumun pek de yadırganacak seviyede olmadığına karar verdim.
Örnek olarak; Çay, Divan, kestane, Patlıcan, şapka, mangal, hamak kelimeleri ilk aklıma gelenler. (Ufak tefek telafuz farklılıkları olabilir: Baklajan, keştan, gamak gibi)
Lakin bunların yanında “Çiğbörek” kelimesinin Rusça’da da birebir aynı kullanıldığını öğrenince çok şaşırdım. Hem Çiğ hem de Börek Türkçe kelimeler olduğu için Türkçe’den Rusça’ya geçtiğine kesin gözle bakıyorum.
Bu emin olma durumun hemen akabinde yani Çiğbörek kelimesinin birebir aynı olarak Rusça’da da kullanıldığını öğrendikten kısa bir süre sonra her iki dilde de “Semaver” sözcüğünün aynı manada kullanıldığını öğrendim.
İşte o anda aklımdan tam da şu düşünce geçti: “Hehe bak ülen şu namıssızlara! Semaveri de bizden aşırmış üç kağıtçılar”
Ne de olsa biz Türkler çayın en hasını içen bir milletiz, Semaver elbette ki bizim kelimemizdir diye düşündüm. (Çay kelimesinin de hem Türkçe’mize hem de Rusça’ya Çinceden geçtiğini belirtelim:) )
Gelin gelelim semaver hakkında düşündüğüm durum tam tersiymiş. Aslında Semaver kelimesi Rusça’dan Türkçe’ye geçmiş.
Semaver (Ru: ???????) Rusça’da ???? (Samo) ve ?????? (Varit) kelimelerinin birleşmesinden oluşan birleşik bir kelime esasında ve telafuzu “Samavar” şeklinde.
Bu bilgileri önüme koyunca etimolojik olarak nasıl ki Çiğbörek kelimesinin bizim olduğu netse Semaverin de Rusça’dan bize geçmiş olduğu benim için aşikâr olmuş oldu.
Amaaa durun daha bitmedi. Aslında Çiğbörek kelimesi de bize Karadeniz’in diğer kıyısından transfer edilmiş. Zira Çiğböreği biz her ne kadar Eskişehir’in bir lezzeti sansak dahi Çiğbörek aslında Kırım tatarlarınca damaklarımıza sunulan bir lezzetmiş.
Neyse gece gece kendi nefsimi azdırdım. Yarın gidip Çiğbörek yiyelim bari.