Salginlarda Erken Uyari

Tıp dünyasında, kimi hastalıklar ile karşılaşıldığında ya da hastalık ihtimali belirdiğinde, hekimler bu vakaları merkezi birimlere bildirmekle yükümlüdürler. Cunku, genellikle bu tur hastalıklar toplumun geneli için risk teşkil ederler. Ancak, iş yoğunluğu ve kimi diğer sebeplerden ötürü, bu bildirimlerin yapılması ve takibi hem ülkemizde hem de dünyanın birçok yerinde pek de etkin bir şekilde yapılamamaktadir.

Resmi bir yazı, faks gibi işin evraksal tarafı da, bu uyarı sisteminin sekteye uğramasınin onemli sebepleri arasindadir.

Bu sürecin ana amacı, olası salgınların kısa vadede tespit edilmesi olsa da ne kadar işe yaradigi tartışılır.

Yakın zamanda, GE Healthcare yaptığı açıklamada; bu süreçsel yapının online bir kurgu ile çok daha etkin hale getirilmeye çalışıldığını belirtti.

Kimi merkezi sağlık örgütleri ile ortaklaşa çıkılan bu yolda, şu aşamada 30000 doktor ile yapılan işbirliği sayesinde sahadan bilgi toplanmaya başlanmış bile.

Sağlık kurumuna baş vuran hastaların hikâyeleri, semptomları ve adres bilgileri (Posta Kodu gibi) belirlenen standartlarda merkezi sisteme giriliyor ve durmaksızın güncellenen bir veri havuzu olusturuluyor. Bu sayede, sistemde var olan kimi eşikler aşıldığı taktirde, sistem otomatik olarak belirli bölgeleri risk alanı olarak işaretliyor ve olası sorunları listeliyor. Daha önceden kurgulanan senaryolara göre gerekli birimler uyarılarak harekete geçirilmesi sağlanıyor.

Bu sayede olası bir salgının daha başlangıç aşamasında tespit edilme ihtimali bir nebze olsun arttırılabilir. Ancak bu erken tespit için gerekli olan ön koşul iste hastanın bir sağlık kurumuna başvurma gerekliliği. 

Genellikle, doktora gitmek yerine kendi kendimizi tedavi etmek ya da daha kolay yollardan tedavi yöntemleri arama alışkanlığımız git gide artıyor. Hele ki, bilgiye ulaşma şansımız her geçen gün kolaylaşırken bir sağlık kurumuna başvurmaktansa doktorculuk oynamaya çalışıyoruz.

Yakın zamanda, hatırlarsanız Google buna benzer bir erken uyarı sistemini test ettiğini açıklamıştı.

Kullanıcıların belirli bölgelerde yaptığı aramaların (öksürük, ateş, ağrı) benzerlikleri ile alakalı olarak olası grip salgınlarını merkezi kurumlardan çok daha hızlı şekilde raporlayabilmişlerdi.

Google?ın dokuz ayrı bölgede yaptığı bu testte, salgın uyarısını resmi kurumlardan yedi ile on dört gün önce yapabildiği belirtilmişti.

Elbetteki, ehil bir doktorun kaydettiği semptomların girdi oluşturduğu bir sistemin tutarlılığı çok daha fazla  olacaktır. Ancak, minimum bir haftalık farkı da göz ardı etmemek lazım. 

Her iki sistemin entegre olarak calismasi ise belki de en optimum çözümü verecektir.

Günün Sonu:

Obama?nın paketindeki Sağlık IT?si için ayrılan 20 Milyar USD?lik yatırımın boşa gitmeyeceği ortada sanırım.

Leave a Reply