Üçü kız, ikisi erkek, 14-15 yaşlarinda bir öğrenci grubu ellerinde içecekleri bir masanın etrafında bir kafede toplanmış konuşuyorlar. Biraz dikkatli bakınca, bir konu hakkında fikir alış verişinde bulunduklarını görüyorum. Hepsinin elinde birer iPhone var, ve durmaksızın bir takim bilgileri kontrol ediyorlar…
Ne oyun oynuyorlar, ne facebookta arkadaşlarının profillerine bakıyorlar, ne de internette surf yapıyorlar..
Tek yaptıkları; öğretmenlerinin o gün için verdikleri ödevleri, Blackboard isimli uyugulamadan öğrenip takıldıkları noktaları yine aynı uygulama üzerinden öğretmenlerine iletmek.
İş dünyası, multi-media, eğlence, verimlilik? Bitmedi! Universite, lise, hatta ilkogretim çağındaki öğrenciler bile iPhone? u artık eğitim aracı olarak da kullanmaya başlıyorlar.
Bu yazı, elbette ki ne cihazın ne de uygulamanın reklamını yapmak için kaleme alındı. Tek derdim, teknolojinin hayatımızdaki standartları ne şekilde değiştirdiği konusunda bir örnek vermek.
Mesela artık uzaktan eğitim, taşımalı eğitim, yatılı eğitim gibi kavramların yanına cepte eğitimini de ekleyebiliriz.
Her ne kadar genele açık olmasa da ülkemizde Turkcell; bünyesinde çalışan personele kimi eğitimleri cep terminalleri üzerinden vermeye yaklaşık bir yıl önce başladı. Yurt dışında, eğitim alaninda birçok ödüle sahip olan Turkcell Akademi, bu projesiyle de bir örnek teşkil etmekte.
Blackboard örneğinde olduğu gibi, eğitimi birçok farklı disiplinde (okullar, özel şirketler, kamu kuruluşları) ve yer, zaman, eğitmen gibi bağımlılıklardan kurtarıp çok daha verimli hale getirmek mümkün.
Eğitimin, yenilikçi mantaliteyle uygulanıyor olması yine, yeniliklerin daha çok beslenmesine yardımcı olacaktır.
Günün sonu: Cüzdanım, gazetem, oyun konsolum, müzik çalarım? ve sınıfım artık cebimde : )
O kadar fazla uygulama var ki hepsi icin ayri ayri yazilar yazilabilir. Ancak bu uygulama gercekten fark yaratici bir calisma olmus..