Hayatımızdan artan bir hızla çıkmaya başlayan bir kablo konsepti var. Kablosuz cihazlar artık birçok noktada günlük hayatımızın orta yerindeler.
Kablosuz modemler ve WiMax ile birlikte gelen ?Kablosuz İnternet?, tarihi 30 yıla yaklaşmakta olan ?Cep Telefonları?, artık neredeyse tüm mobil cihazlarda yer alan “Bluetooth” ekipmanları bu kablosuz standartlara birkaç örnek sadece.
Peki kablosuz elektrik desem şaşırır mısınız? Laptopunuzu, cep telefonunuzu şarj etmekle uğraşmayacaksınız demenin bir başka yolu oluyor aslında bu.
2007 Yılı ortalarında MIT mühendislerinin 2 metreyi aşan bir uzaklıktan 60W?lık bir ampulü aydınlatmış olmaları bu yeni teknolojinin temellerini teşkil etmekte.
Bu yenilikçi fikrin parlama noktası ise bir hayli ilginç. Biten bir cep telefonun uyarı biplemesi mühendislerden birini aynı ay içinde 6 defa uykusundan uyandırınca bu dâhiyane fikir gecenin bir yarısı adamımızın aklına düşmüş : )
Kablosuz Elektriğin (WiTricity) çalışma mantığı aynı rezonansta bulunan bir alıcı ve bir verici ünite arası gidip gelen frekanslar olarak çok kabaca özetlenebilir.
Bu özetle farklı rezonansta bulunan diğer nesnelerin elektriklenmeyeceği çıktısını da elde edebiliriz.
Diğer bir değişle bir odada 100 tane şarap kadehi var diyelim. Bu kadehlerin hepsi farklı oranlarda şarapla dolu olsun. Bu sayede hepsinin rezonansı farklı olacaktır. Odaya bir tiyatro sanatçısı getirelim ve çok yüksek bir kuvvette bir şarkı söyletelim.
Bu şarkının etkisi ile sadece bir bardak kırılacaktır.
Çünkü odada söylenen şarkıyla aynı tınıya aynı rezonansa sahip tek bir bardak yer almakta.
İşte kablosuz elektrikte bu örnekte olduğu gibi sadece kaynakla aynı ayarda olan cihazlar arasında transfer edilebilecek.
Şu anda hala bu konuda geliştirmeler devam ediyor ancak bence hayatımıza girişi çokta fazla sürmeyecek.
Günün sonu:
Kablosuz elektrik kaçak kullanımı arttıracaktır : D
kablosuz elektirik hiç te yeni bir icat değil. 1800 lü yıllarda Tesla isimli bilimadamı bunu bulmuş,çalıştırmıştır. Hatta şirket binasının şekli bugün kullandığımız wi-fi işareti şeklindedir.daha da derine inecek olursak amerika,ingiltere gibi güçlü ülkeler bu teknolojiyi kullanarak Tektonik silah denilen fay hatlarını tetikleyen bir silah geliştirmiştir. Hala kulanılıp kullanılmadığı ile ilgili tartışmalar sürmektedir. Fakat biraz araştırırsanız kullanıldığını anlarsınız.
saygılar.
Fatih,
Kablosuz elektrik haklısın elbette yeni değil..
Zaten aynı mantıkla radyo dalgaları da bir nevi elektrik aktarımı olarak kabul ediliyor.
Ayrıca devletlerin bu kaynağı farklı uyugulamalarla silah olarak kullandığına dair bir çok söylenti var ortalıkta.
Ancak bu konunun gündelik hayatımızda yer almaya başlaycak olması ve elimizden düşmeyen cihazların dahi bu teknolojiden faydalanabilecek duruma gelmesi paylaşım sebebimiz olarak bizi tetikledi.
Sevgiler,
elektrik önemli ancak insanın kullanımı yanlış