Cok sevdigim, dunya gorusune ve tecrubelerine kiymet verdigim bir abimle zaman icerisinde gecen yazismalarimiz sonucunda 30. yasimi tamamlarken asagidaki 30 maddelik listeyi hazirladik.
Sadece benim icin degil, ihtiyaci olan herkesin faydalanmasi icin bu 30 maddeyi derleyip paylasmak istedim.
1. “Öğüt; vaktiyle taze yenememiş ekmeğin başkasına bayat yedirilme çabasıdır” (Özdemir Asaf)
O yüzden, öğüt dinlerken kahve gibi 2 kere çekmek lazım, yoksa bir boka benzemez.
2. Mutlulugun sirri sahip olduklarinin kiymetini bilmenden gecer.
Elindekinin degerini bilmiyorsan hep daha fazlasini isteyeceksin ve daha fazlasi da seni tatmin/mutlu etmeyecek.
3. Basarili olmak mutlu olabilecegin anlamina gelmez.
Ancak, mutlu isen ya basarilisindir ya da basari sana cok yakindir. Mutlu olacagin isler secersen basariyi cok daha rahat elde edersin.
4. Akil, emek ve yuregin bir ve ayni yerde degilse sen de bosuna oradaymis gibi yapma?
5. Dusuncelerimizi duygular belirlemez aksine duygularimizi dusuncelerimiz yonlendirir.
Duygularimiza hakim olmanin yontemi, onu yaratan dusunce ve davranis kaliplarimizi sorgulamaktan gecer.
6. Olmeden mezara girme!
Ne zaman umitlerini kaybedersen o zaman öldün demektir. Her zaman ümidin ve o ümitlere ulasabilecek en azindan iki planin olsun.
7. Hayat 3 alandan ibarettir:
1. Bildigini bildiklerin.
2. Bilmedigini bildiklerin
3. Henuz bilmediginin farkinda bile olmadiklarin.
Ucuncu alandan sinyal alirsan ne pahasina olursa olsun ogren. Eger ki senden birsey eksiltmeyecekse de deneyimle. Hicbir zaman ogrenme ve buyume firsatini kacirma.
8. Hizli para kazanma hayali satan her kimse ondan uzak dur!
Bunun adı kimi zaman kumar kimi zaman ticaret ya da kimi zaman gayrimenkul vb yatırımlar da olabilir.. Parayı kazanacak olan kendi başına kazanır eğer senin emeğine ihtiyacı yoksa, bunun için de senin parana ihtiyaç duymaz.. ?Kumarda maksat ütmektir? !! unutma
9. Hobilerin hem seni yansitir hem de daha onemlisi kendine iyi bakmani saglar
Ic iletisimin de cok onemlidir.
Bu sadece muzik dinlemek de olabilir
Unutma; Ic iletisimin nasilsa, yani kendine nasil davraniyorsan, disariya da aslinda farkina varmadan oyle davranmaktasin, o nedenle baskalarina saglikli davranabilmenin yolu olan kendine saglikli davranmak, kendine zaman ayirmaktan, nam-i diger hobilerden gecer
10. Yasadigini hisset!
Her insanın yaşadığını hissetmesinin bir şekli, yapmakla nefes aldığını hissettiği şeyler vardır, onları bul ve onlar neyse hayatının merkezinde tut.
11. Hayati programlamanin mumkun olmadigini unutma.
Hayat tuhaftır, öyle beklenmedik zamanlarda öyle beklenmedik şeyler yaşatır ki, bunların bazılarını ne önceden kestirmek ne de tedbir almak mümkün olur..
O nedenle, başına ne geldiği değil, senin ona ne tepki verdiğin önemlidir, zira başına gelen gelmiştir zaten !!
O saatten sonra ancak bunun sende nasıl bir algı oluşturduğunu yönetebilirsin.
Bazen umursamamak, hatta hiç olmamış gibi düşünmek (unutmak) da çözüm olabilir. Ne yapman gerektiği bir yana, yapmaman gereken bir şey varsa, o da o duruma çakılıp kalmamaktır, zira bu seni, hayatı dikiz aynasına bakarak sürmene yol açar, oysa sen arkaya değil, öne bakmalısın
12. Kimin pesinden gittigine dikkat et!
Kariyer planı yapıyorken, kendi önünü açabilen, kendini geliştiren birilerinin arkasında dur, hatta bunu özel hayatındaki insanlar için de farklılık yaratmak için kullanabilirsin. Zira kendi önünü açamayan, seni nasıl geliştirsin ?
13. Ne yaparsan yap tam yap!
Bir işi yapıyorken maximumunu ver, kerhen yapma, yapıyormuş gibi yapma, kendini de başkasını da yorma!
14. Kendine yardım edemeyen başkasına edemez!
Uçaklarda, “yanındaki çocuğuna bile yardım etmeden önce kendi maskeni tak” denmesinin nedeni de bundandır.
15. Hayattaki en büyük günah, sana sunulan yardımı al(a)mamaktır ..
16. Kariyer illüzyonuna dikkat et!
Sana bir çok kişi çalıştığın şirkette, onun yaptığı işin en iyi şekilde ancak onun yaptığı imajını verip bunun cakasını satacaktır? Aldanma.. Pozisyonu ne olursa olsun, aksine, uzun süre aynı görevde hatta şirkette kalanlarda işletme körlüğü fena halde vardır. Bence aynı görevde (GM/CEO dahil) birkaç yıl (2 ila 5 ?) fazlasıyla yeter… Bundan sonrası kendi kariyerinden fazlasıyla yemektir… Kendisini usta kabul edenlerin egosunu ise geç bir kalemde, zira her usta bir zamanlar çıraktı ve çırak dediğin ustasının doğru yaptıklarından öğrendiği kadar, yanlış yaptıklarından ve hatta yapmadıklarından da öğrenir… Çırakların ustasından iyi olmalarının sırrı buradadır.. Yani gözlerin her zaman sol şeritte olsun.
17. Empatiye her zaman ozen goster.
Karşındakini yargılamadan önce onun koltuğuna otur ve davranışlarını o koşullarda değerlendir. Yargılamak insanı güçlü hissettirse de asıl güçlü olan bu gücü başkasında kullanmaya yeltenmeyendir.
18. Idareci degil yonetici ol.
Zordur ama hayatın lezzeti idareci değil yönetici olmakta yatar…
Kariyer için demiyorum sadece, asıl özel hayat için…
Zira idarecilik, sürekli konfor alanı yaratmak alanı üzerine kuruludur ve konfor alanı hayatta en öldürücü alandır ve gelişmeni engeller, oysa yönetmek sabit kalmaktan rahatsız olmayı da beraberinde getirir, yorucu gibi gelse de değişimin ve açıklığın ve hayatın içinden yürümenin lezzeti dolar gününe? Bu biraz da aynı yere motorsikletle ya da arabayla gitmenin farkıdır:
Araba ile gitmek varmak amaçlıdır, oysa motorla seyahat yoldayken de yolun keyfini çıkarmak üzerine kuruludur, aynen hayatı nasıl yaşamayı tercih ettiğin gibi..
19. Her gununu ilk ve son gunun gibi yasa.
Hayat tuhaf , hem çok kısa hem de oldukça uzun bir yolculuk? Tek çaresi, her sabah kalktığında o gün doğuyormuşsun gibi, o gün ilk işinin ilk gününe gidiyormuşsun gibi, akşam eve döndüğünde ona ilk kez kavuşuyormuşsun gibi vb vb yapabilmek… Marifeti, meziyeti burada, kendine olan davranışının, iç iletişiminin ve hayatı güzel algılayıp bir hediyeye çevirme becerin…
Zor evet ama hayatın ustalığı burada, zira bunu yöneterek başlamalısın ki başkasından önce kendini yönetmeyi öğrenmiş olasın…
20. Yerinde sayman gerilemek demektir.
Hiç bir zaman sabit kaldığını düşünemezsin, hiçbir yerde, hiçbir zaman, hiçbir konuda.. Ya gelişir ya erirsin…
Ilişkiler de, kariyer de, kendi yaşın bile… İnsanların büyüdükçe yaşının geriye gittiğine çok tanık oldum ben… Kendini sulamayı unutma, ihmal etmeyesin öğrenmeyi/dinlemeyi… “Bilmiyorum” diyebilmek bizim memlekette meziyettir.
21. Insanlarla iliski dengeni saglam kur!
İş hayatında da, özel hayatında da, çevrendeki herkesle iyi geçinmek zorunda değilsin, ama kimseyle de kötü olma… İkisi çok farklı şeyler, kimseye doğrudan ya da dolaylı kötü bir şey söylemeden önce dur, soluk al ve o kişinin bir daha hayatta ne zaman, nerede ve nasıl karşına çıkabileceğini bir düşün… Bu kimi zaman iş hayatında olabileceği gibi, kimi zaman ortak arkadaşlarınızın yaşgünü partisi ya da bir tatil köyünün otasında da olabilir… O yüzden, bu tip ?zor? durumlarda mutlaka mesafeyi koru, bunu sağlamak için DİPLOMASİ?yi iyi öğren… Çok gerekli ve önemlidir!
22. Ne başkasına yönetmesi için paranı ver, ne de başkasının parasını yönet …
23. Bir adım arkandan gelenle, yanında yürüyen arasındaki fark yalnızlıktır…
O yüzden, başta hayat ortağı olmak üzere ortaklarını yanında yürünebilecek kisilerden seçmen lazım…
24. Cehalet aç mutluluktur, bilgelikse tok ve kaygılı olmaktir?
Hayat ustalığı; tokken de mutlu olduklarını koruyabilmek ve bunları tekrarlamaktan da keyif almaya devam edebilmekte yatıyor?
Eğer bunlara doyarsan obezite gibi deneyimden yana şişmanladıkça tatminsizliğinin gelişmesine engel olamazsın.. Buna engel olabilecek cephanen, temellerinde/hamurunda taşıdığın değerlerdir?
25. “Be yourself, everyone else is already taken” Oscar Wilde ..
Sana sen lazımsın herkesten ve herşeyden önce… Kendin olarak kalabilmek, yaş aldıkça zorlaşır… İyice yaşlanana kadar.
26. Gunu kurtarma yarini duzelt!
İdare etmek gunu kurtarır ama yarını daha problemli hale getirir… Yarını kurtarmak için değiştirmek, değiştirmek için yönetmek zorundayız… Yönetim de, kendinden başlar… Ne kendini yönetemeyenleri yönetebilirsin, ne de kendini yönetmeyi öğrenmeden başkalarını… İdareciliğe gelince, bu yöntem her yöneticinin de kullandığı bir araçtır, ama o kadar… Süreklilik arzederse, irtifa kaybı er ya da geç kaçınılmazdır.
27. Devinimi unutmadan surekliligi planla!
Sürekli aynı şeyi yapmak ne kadar sürdürülebilir ki ?
Sonuçta başta keyif veren şeyler, zamanla ilk heveslerini kaybeder ve tortulaşır. Kimisi şarap olur kimisi sirke?
O yüzden, uzun süre birlikte olacağın iş ve eş konusunda kendin için şarap olabilecek değerler ve keyif veren konular ne ise onları seçmek gerekir. Ama hiçbir zaman hobiden meslek edinip sonsuza kadar keyifle onu sürdüreceğin yanılgısına kapılma. Bir çok arkadaşım var ki; dalgıçlığı meslek edinip, 2-3 yıl sonra tuzlu sudan nefret ederek geri döndüler. Yani; bir sakızı uzun süre çiğnemeyi hedefliyorsan, pek de uzun olmayan bir vadede şekerinin biteceğini hesaba katman lazım ..
28. “A plan is nothing, but planning is everything” (Dwight Eisenhower)..
Hedeflerle yaşamak lazım ki, yarın dünden farklı olsun, tekerlek dönsün ve hayat denen bu hikayenin içinden akalım? Ne de olsa; herkes ölür, ama çok azı gerçekten yaşar… O yüzden yaşamın içinden geçmek, sorumululuk almak, tanık olmak, basiretli olup insiyatif almak ve iz bırakmak lazım… Ve tüm bunlar denemeden olmaz… Denemeyi tetikleyen hedefler olmadan da…
Bu hedeflerin hiçbirini putlaştırmadan yaşamak lazım… Zira, bir hedefin başına gelebilecek en kötü şey; gerçekleşmesidir. Hiçbir hükmü kalmaz? Ulaşıldığı için ya da hiç ulaşılamayacağı için hedefleri değiştirmek; yani seçme özgürlüğü; insanı hayvandan ayıran asıl şeydir… Tıpkı hiçbir kaptanın ummanda aynı dalganın üzerinden geçmediği gibi; hepimiz ayrı seçim ve sonuçların ürünüyüz, tekiliz… Hedefler belirle, değiştir, ekle, yenile, iptal et, öğren tekrar dene?
29. İnsanlarız… Bir elinde bal, bir diğerinde baldıran olan..
İstediğimize o eli uzatıyoruz, ya bal ya baldıran… Halbuki hepsi bal olabilecekken ve bal vermek bizden bir şey eksiltmezken… Kendini yönetemeyen; kimseyi yönetemeyeceğine göre galiba etrafı yönetmek için kendimizin bu huylarından başlamak ya da kalanlarla vedalaşmak lazım? Öte yandan, biz taşıdıkça, yükünü daha da fazlasıyla bizlere yıkan ve sömürenlerden uzak kalabilerek.. İşte hayatın ustalığı bu olsa gerek, yol almadan, kaybetmeden, kazanmadan anlaşılmayan…
30. Niye bunlari anlattim?
Çünkü direksiyonu eğri arabada gaza basılmaz?
30?lu yaşlar, çok şeye yön veregeldiğimiz hayatımızın “price/performance” anlamında kritik yıllarıdır… 40’lı yaşlarda, kendimizi nerede bulmak istediğimize göre dümen tutmakta olduğumuzun çoktan farkına varmış olmamız gereken yaşlar… O yüzden, o resimde, kendini nerede görmek istiyorsan, her sabah o şekilde, uyandığına küfreden değil aksine motive, varolana şükrederek ve uzak bir menzile giden uzun yolun sıradaki adımını o sabah atmakta olduğunun metanet ve bilinciyle, farkına vara vara, mutluluğu ve keyfi eze eze yaşamayı seçtiğin (evet; bu aleni bir seçimdir ve insanlar kendi mutsuzluklarını çoğunlukla kendi yaratır ve mutsuz olmayı seçerle resmen seçerler) sade, berrak, kalabalık olayların içinde de olsa teferruatların gerçeklerden sap ile saman gibi ayırabildiğin, karşına çıkan durumları bir yandan yönetip bir yandan öğrendiğin şerbetli bir hayat diliyorum.. Aklından çıkmasın ki; otomobil ile yolculukta yol, varmayı engelleyen bir eziyettir, oysa motorsikletliler, yolun keyfini çıkararak yaşayan ve varış noktasını o yolun keyfini taçlandıran başka keyiflerle donatanlardır? Sana bütün bir ömrün boyunca, ellerinin motorsiklet gidonunda olması dileklerim, sevgi ve saygılarımla…