Kahramanlarin ilaci

Yaklasik 130 yil once, takvimlerde yil hanesi 1895’i gosterirken bugun dunyanin belki de en buyuk ve en cok bilinen ilac markasi olan firma bugune kadar dunyanin gordugu en cok bagimlilik yaratan maddeyi piyasaya surdu.

Bayern Eroin Sisesi1895 yilinda, Alman Bayer firmasi o yillarda cok revacta olan Morfine muadil olabilecek bir urunu piyasaya surmeyi planlamisti.
Bu yeni urundeki iddialari ise morfinin aksine bagimlilik yapmiyor olmasiydi.

Bizim dilimizde Eroin olan bu urunun tescilli piyasa adi Almanyada Heroindi. Heroin ise Yunanca koklere dayanan bir markaydi. Yunanca “Heros” kelimesinin anlami ise ayni Ingilizceye gectigi gibi kahraman manasindaydi.

Yani Heroin icerek kendinizi kahraman gibi hissedebilirdiniz o yillarda.

Amerikada ise 1914 yilinda resmi olarak receteli satilmasina izin verilen bu “ilac” ancak gecen 10 seneden sonra 1924’te yasaklanmis.

100 yil geriye bakarken o zamanki tibbi gelismeleri ne kadar mantiksiz buluyoruz degil mi? 2100 yilinda bizim tibbi cozumlerimize bakan o zamanin akli basindaki insanlari da bizim icin ayni seyleri dusunecekler muhtemelen.

Misal, kanser ettigini bile bile vucudumuza girmesine izin verdigimiz X Isinlari icin, cektirdigimiz her rontgen ve MR icin nasil olur da bunlari bile bile yaparlar diyecekler sanirim.

Leave a Reply