Fikri Mülkiyet.
İş dünyasının devleri vardır ya. İşte o devlerin bilanço büyüklükleri genellikle sırtlarını işte bu mülklere yaslamışlardır.
Fikri mülkiyet, İngilizcesi Intellectual Property. Peki bu “IP” neleri kapsıyor?
Buluşlar (inventions), patentler, ticari markalar (trademarks), endüstriyel tasarımlar, kaynakları belirten coğrafi göstergeler, telif hakları, vs?
Yukarıdaki maddeler arasında ?Patent? kavramı önemli bir kavram? Çünkü yarattığınız yeniliği, buluşu, geliştirmeyi ticari olarak koruma altına alan önemli bir araç kendisi. Geçerliliğini koruduğu sürece boyunca da önemli bir değer.
Ülkemiz patent başvuruları açısından ne yazık ki pekte göz kamaştırıcı değil. Bu ayrı bir konu.
Ancak tüm dünya geneline bakınca şirketlerin sahip oldukları patent değerleri önemli bir “sıralama” faktörü olarak ön plana çıkıyor.
Şikago merkezli bir firma olan Ocean Tomo isimli kuruluş, patent değerlerini kendi kriterlerince (ki bu kriterler sayesinde patent kaltesinin objektif bir şekilde ilk defa ölçümlenebildiğini belirtiyorlar) belirleyip, BusinessWeek aracılığı ile dünyanın en yenilikçi 25 şirketini listelemiş.
Buna göre oluşan 5 yıllık amortismana uğramış listeye bakacak olursak, karşımıza çıkan kurumların, birinci planda aklımızdan geçen dünya devleri olduklarını görebiliriz.
Ancak bu liste sıralamasında Apple?ın 21. olması ve Google?ın listede olmaması beni gerçekten şaşırttı.
Ben, Google?ın listede yer almamasını 5 yıllık süreç incelemesine yordum.
Önümüzdeki yıllarda bu endeksi takip etmekte fayda var gibi görünüyor.
Günün sonu:
Artık, taş, toprak, bina, fabrika değil, bilmek, uygulamak, yaratmak, yenilenmek kar ediyor.